Iedereen kent het wel. Soms heb je van die periodes dat je er gewoon even doorheen zit. Even geen zin in dingen, hoe leuk je ze normaal ook vindt. Je bent moe, futloos, en niks maakt je echt meer blij. Dat kan natuurlijk altijd gebeuren – maar het is belangrijk dat dit na een tijdje ook weer overgaat. Als je er laks mee bent kan zo’n dipje al snel overgaan in een depressie of burnout. En dat wil je natuurlijk voorkomen, maar dat gaat lastig als je eigenlijk veel te weinig energie hebt om überhaupt je bed uit te komen. Hoe kom je er weer bovenop?

Denk aan je gezondheid

Als we ons niet lekker voelen gaan we onszelf helaas al snel verwaarlozen. Je hebt geen zin meer om leuke kleding aan te doen, je haar en je makeup te doen, je gaat misschien zelfs minder douchen en vergeet je tanden zo nu en dan te poetsen. Je hebt geen zin om te koken dus bestel je een pizza of frietjes of eet je zelfs helemaal niet meer. Maar op deze manier houdt het zichzelf in stand. Probeer dus goed voor jezelf te blijven zorgen, ook al kost dat alle energie die je over hebt. Eet je groenten, doe de afwas, neem een douche en fris jezelf op. Je zult je een stuk beter voelen! Je lichaam heeft de vitaminen nodig van een voedzaam dieet. Mocht je ondanks gezond eten nou nog steeds erg moe zijn kun je altijd proberen om vitaminen bij te slikken. Vitamine D tekort kan zorgen voor moeheid, met name in de koudere seizoenen – dus als de zon niet schijnt kun je die altijd zoeken in een vitaminepotje.

Blijf dingen ondernemen

Jezelf thuis opsluiten helpt natuurlijk nooit – hoe fijn en veilig het soms ook lijkt. Probeer vooruit te plannen. Misschien heb je geen zin in lastminute ondernemingen, maar maak bijvoorbeeld een afspraak om wat met vrienden te gaan doen over een week. Dan ligt de drempel wat lager omdat je meer tijd hebt om je voor te bereiden en heb je een reden om jezelf uit bed te trekken. Je kunt je dan mentaal voorbereiden op een activiteit én daarna weer wat tijd om te rusten inplannen. Breng je vrienden vooral op de hoogte dat je je niet lekker voelt, zodat ze het snappen dat je wat afweziger bent én je kunnen blijven motiveren om toch af en toe wat leuks te blijven doen.

Categorieën: Lifestyle