Als cultureel ondernemer moet je net als alle andere ondernemers een zakelijk energiecontract afsluiten. Hierbij ligt het aan de grootte van je bedrijf of je bijvoorbeeld MKB energie of een energiecontract voor ZZP’ers moet afsluiten. Voordat je direct een contract afsluit bij een zakelijke energieleverancier doe je er goed aan om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Dat is net zo makkelijk als het klinkt, zolang je er rekening mee houdt dat je er genoeg tijd in moet steken. Alleen op die manier vind je de beste deal en de leverancier van energie die het beste bij jouw onderneming past. In dit artikel vertellen we je meer over energie vergelijken als cultureel ondernemer.

Check je energieverbruik

Op het moment dat je begint met het vergelijken van zakelijke energie zul je direct merken dat je een goed inzicht moet hebben in je huidige energieverbruik. Op basis daarvan kun je namelijk een betere keuze maken voor een energiecontract. Kijk hierbij goed naar de leveringstarieven van verschillende energieleveranciers om zo de meest voordelige aanbieder te kunnen vinden. Let hierbij op dat deze tarieven in twee soorten tarieven worden onderverdeeld: het tarief per kWh en M3 en de vaste leveringskosten van een leverancier. Per bedrijf is het verschillend wat de beste deal is, omdat een groot bedrijf bijvoorbeeld meer verbruikt dan een ZZP’er.

Looptijd van het energiecontract

Ook is het verstandig om te kijken naar de looptijd en de eventuele einddatum van een zakelijk energiecontract. Wist je bijvoorbeeld dat zakelijke energiecontracten vaak automatisch worden verlengd wanneer je daar zelf niets aan doet? Houd er rekening mee dat de tarieven voor je zakelijke energie bij verlenging (helaas) een stuk hoger liggen dan het contract dat je had afgesloten. Vooral grootzakelijke verbruikers krijgen te maken met dergelijke hoge kosten. Kleine ondernemers worden hierbij beschermd door de Autoriteit Consument en Markt. Toch geldt ook voor deze ondernemers dat het verstandig is om de einddatum in de gaten te houden. Zo kun je tijdig een voordeliger energiecontract afsluiten; de prijzen van (zakelijke) energie veranderen immers ieder jaar.

Hoe zakelijke energie vergelijken?

Zakelijke energie vergelijken doe je dus vooral om zo min mogelijk geld te betalen voor de beste deal omtrent energie voor je onderneming. Dat kan betekenen dat je ieder jaar opnieuw energie moet vergelijken. De gouden regel hierbij is: steek er tijd in, want dat ene uurtje dat je bezig bent met het vergelijken van energie kan je zomaar enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar opleveren. Het vergelijken van zakelijke energie doe je vandaag de dag al binnen enkele stappen via een online energievergelijker, zoals de onafhankelijke vergelijker op Minder.nl. Je hebt je nieuwe energiecontract hier al binnen vier minuten geregeld en het is ook nog eens goedkoper dan direct afsluiten bij de leverancier.

 

Categorieën: Kunst