zocultuur.nl

Vuurwerk overlast

Carbid kopen

Het is een jaarlijkse traditie, rondom oud en nieuw steken we met z’n alle vuurwerk af. In de jaren 70 is het vuurwerk afsteken al begonnen, door de jaren heen is het steeds groter geworden en is het heel commercieel geworden. Het is namelijk niet alleen bij het grote vuurwerk gebleven maar er komt steeds meer bij kijken zoals de lekkernijen ( oliebollen en appelbeignets ), kindervuurwerk en vuurwerk shows.

Huisdieren

In Nederland komen er wel steeds meer klachten over het vuurwerk afsteken. Daarom probeert de overheid het vuurwerk afsteken steeds wat te verminderen. Veel mensen hebben thuis huisdieren en bijna alle huisdieren zijn erg bang voor vuurwerk. Dieren horen al het geluid ongeveer vijf keer harder dan dat wij het horen en horen daarom al het vuurwerk heel hard. Daarom zijn er sinds een aantal jaren al veel vuurwerk vrije zones waar ze naar toe zouden kunnen gaan. De tijden waarin het vuurwerk afgestoken mag worden zijn ook al ingekort maar toch zijn veel mensen nog niet tevreden over het aantal vuurwerk dat wordt afgestoken tijdens oud en nieuw.

Vandalisme

Ook een grote reden dat steeds meer mensen tegen vuurwerk zijn komt door het vandalisme rondom oud en nieuw. Jongeren weten niet goed hoe ze met vuurwerk om moeten gaan en gaan er dan rare dingen mee doen. Met de jaarwisseling van dit jaar waren er ongeveer 500 slachtoffers waarvan er ongeveer 400 onder de 20 jaar waren. De meest voorkomende gevallen waren oogletsel of brandwonden. Ook zie je steeds meer dat er gevaarlijk wordt gedaan met vuurwerk, groepen jongeren gaan overdag de straat op met knalvuurwerk. Er wordt zelfs op fietsende voorbijgangers vuurwerk gegooid of ze gooien het op of onder auto’s. Dit is natuurlijk niet de bedoeling van vuurwerk, vuurwerk hoort mooi te zijn en hoort niet voor vandalisme te zorgen.

Carbid

Wat echter niet minder wordt is het carbid schieten. Carbid kopen wordt daardoor ook nog niet minder in delen van Nederland. Carbid schieten komt vooral voor in het noorden en zuiden van het land, zij doen dit hier omdat daar meer weiland is dan in de randstad bijvoorbeeld. Carbid schieten zorgt ook voor veel geluidsoverlast maar omdat dit in het weiland wordt gedaan heeft bijna niemand er last van en wordt er niet moeilijk over gedaan. Carbid schieten valt niet onder vuurwerk en mag daarom gewoon afgestoken worden rondom oud en nieuw, het kan daarentegen wel heel gevaarlijk zijn want als je niet goed met de melkfles omgaat kan deze zomaar uit elkaar spatten.

Mobiele versie afsluiten