Voor elk dozijn webshops die er allemaal hetzelfde uitzien en allemaal ongeveer dezelfde kleding verkopen, is er die dertiende site die er tussenuit springt. Het zou heel goed kunnen dat fresh cotton onder die laatste categorie valt.

Wie zijn fresh cotton?

Fresh cotton was de eerste Nederlandse streetwear webshop. Voor diegenen die dat nog niet weten, streetwear is een zeer gevarieerde kledingstijl die vooral gebaseerd is op surf-en-skate cultuur uit Amerika, gemixt met de hiphopcultuur en mode uit de jaren 90. De webwinkel van fresh cotton heeft een zeer contemporaine sfeer. Ze lijken zich bewust van trends, maar lijken deze ook soms bewust niet te volgen om een eigen stemgeluid en smaak te creëren.  Het bedrijf werd opgericht in 2001 en is sindsdien alleen maar gegroeid. Ze houden naast de webwinkel ook een blog bij waarop ze de laatste ontwikkelen binnen hun bedrijf, maar ook nieuws uit de algemene modewereld delen.

Intelligent en cultuurbewust

De meest recente campagne (op het moment van het plaatsen van deze blogpost) van fresh cotton was ook meteen degene die het meest mijn aandacht trok. De campagne adverteert voor een groot feest in Paradiso, om het 10-jarig bestaan van het bedrijf feestelijk in te luiden. Wat mij echter het meeste trok van al, was de naam van het feest: “2001: A FRESHCOTTON Odyssey”. Deze naam toont aan dat fresh cotton zich niet alleen bewust is van de kledingcultuur van de afgelopen zeventig jaar, maar van onze algehele cultuur. De naam van het jubileumfeest is een verwijzing naar een film van Stanley Kubrick uit 1968: : “2001: A Space Odyssey”. Deze film is een klassieker binnen het science-fiction genre en de filmwereld in zijn geheel en was tevens een pionier in het aantonen hoe film niet persé veel dialoog nodig heeft om spannend te zijn. Fresh cotton toont met deze verwijzing (en vele andere verwijzingen naar de jaren 60, 70, 80 en 90 die ze maken binnen hun assortiment en campagnes) aan dat ze intelligent en cultuurbewust bedrijf is.

Al met al is fresh cotton dus zeker een aanrader. Zowel voor goede streetwear als voor leuke verwijzingen.