Toen ik 18 werd wist ik niet wat ik wilde studeren. Wie weet dat tegenwoordig wel. Je bent te jong om te weten wat je voor de rest van je leven gaat doen. Of het is in ieder geval lastig een beslissing te maken. Wat je dan kunt doen als je meer tijd nodig hebt om te beslissen, is op tussenjaar gaan. Naar een ander land om daar cultuur te proeven en een gezellige tijd te hebben. Niet alleen is het belangrijk voor je ontwikkeling, maar je hebt ook meer rust om te beslissen wat je daarna gaat doen. Hoe pak je op tussenjaar gaan aan?
Waar en wat
Wat je als eerste natuurlijk moet beslissen is waar je heen wil. De locatie is vaak ook gebonden aan wat je daar gaat doen. Je kunt bijvoorbeeld naar een school voor de kunst gaan in Italië, op reis gaan door Zuidoost-Azië, of naar Engeland gaan, naar een Engelse college. Dat laatste heb ik overigens zelf gedaan. Het leukste is eigenlijk om ook nog iets te leren, want daar heb je ook later wat aan. Dat kun je eventueel nog op je CV zetten. Reizen is echter ook een prachtige ervaring en geeft je juist andere leermomenten die over het leven gaan. Als je dan een beetje in kaart hebt wat je ongeveer wilt doen, of je weet het helemaal niet, stap dan naar een bureau. Zo’n bureau dat gespecialiseerd is in tussenjaren kan je helpen om de eerste stappen te gaan zetten.
Naar een bureau
Als je een beetje in kaart hebt wat je ongeveer wilt doen, of je weet het helemaal niet, stap dan naar een bureau. Zo’n bureau dat gespecialiseerd is in tussenjaren kan je helpen om de eerste stappen te gaan zetten. Ze hebben vaak hele plannen liggen die precies een jaar of een halfjaar in beslag nemen. Of ze kunnen advies geven waar je kunt beginnen. Ook hebben ze de juiste contacten om je daar aan de grond te krijgen. En dat is belangrijk.
Eenmaal aanwezig
Je bent vertrokken op tussenjaar: spannend! Het is handig om in zo’n jaartje weg wel te beschikken over een telefoon. Het beste is een lokaal goedkoop telefoon abonnement. Dan heb je nog wel een beetje contact met de buitenwereld. Zorg ook voor een ICE-contactpersoon. Verder is het belangrijk om altijd een brandblusdeken in de buurt te hebben en een EHBO-kit, waar je ook bent. Als laatste: geniet! En beslis ergens halverwege wel een beetje wat je wil.