zocultuur.nl

Kettingzaag en kunst

kettingzaag

Onlangs heb ik een reis gemaakt door Noord Amerika, en zo ook door de hoge wouden van Canada. Hier kwam ik in een lokaal dorpje een evenement tegen wat ik voorheen alleen in cartoons had gezien: kettingzaagkunst, of chainsaw carving zoals ze dat zo mooi in het Engels noemen. Dit is dus de kunst van het bewerken van een enorm blok hout met een kettingzaag. Waar in het begin eerst nog een boomstam van twee meter hoog staat, is dit na een paar uur uitgewerkt tot een waar sculpturaal meesterwerk! Ik heb enorme uilen op een tak gezien, bustes van vrouwen en vriendinnen, en hele zonnegoden afgebeeld in een stuk hout waarbij de zonnestralen bijna zo glad waren als fluweel. Het komt erop neer: die gasten in hun geruite overhemden wisten wel raad met een kettingzaag, en ik stond te kijken van dit stukje lokale cultuur!

Geschiedenis van kettingzaagkunst

Kunst met kettingzagen gaat terug tot de jaren vijftig van de vorige eeuw. In 1952 gebruikte de jonge Amerikaan Ray Murphy de kettingzaag van zijn vader om zijn naam in een stuk hout te gravuren. Vanaf toen werd dit langzaamaan opgepikt door de rest van het noordelijk Amerikaans halfrond, en in 1961 werd het eerste echt grote kettingzaagkunst project gestart en uitgevoerd bij het zogenaamde Trees of Mystery, een toeristische attractie in de staat California. De Trees of Mystery zijn gehuisvest in een enorm woud, met een groot aantal speciale bomen, waaronder de bekende Giant Redwoods. Maar waar het attractiepark vooral bekend om staat zijn de verschillende enorme sculpturen die verspreid door het park staan. Zo staat er bijvoorbeeld een 15 meter hoog kunstwerk van Paul Bunyan, de klassieke afbeelding van de ‘Amerikaanse houthakker’. Oorspronkelijk was Paul Bunyan niet zo enorm: in de oorspronkelijke verhalen was het een man van formaat, maar naarmate de tijd verstreek, en zijn populariteit groeide, groeide zijn formaat ook. Inmiddels is Paul Bunyan een populair figuur om met een kettingzaag af te beelden tijdens dit soort kettingzaagkunst evenementen.

Kettingzagen tegenwoordig

Inmiddels heeft deze kunstvorm zich ook verspreid naar andere windstreken, en is het een populaire sport in Canada, Engeland, en zelfs Japan! Door de populariteit van de sport worden door de grote kettingzaagproducenten in de wereld tegenwoordig zelfs speciale zagen geproduceerd welke het beste effect geven voor het uitsnijden. Maar let op als je hiermee aan de slag wilt gaan. Het goed gebruiken van een kettingzaag moet je leren met de tijd, en dient ook zeker voorzichtig gedaan te worden. Er zijn namelijk ook best wat verhalen waarbij het mis is gegaan… Gelukkig was dit niet het geval bij het evenement waar ik bij was, en heb ik er een goede herinnering aan over gehouden!

 

Mobiele versie afsluiten