In welke branche je ook werkzaam bent: het is als (zelfstandig) ondernemer altijd prettig om te kunnen bezuinigen op je zakelijke energie, ook in het culturele vlak. Of je nu een heel theater moet voorzien van energie of slechts een kantoor voor enkele medewerkers: besparen op energie is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je ecologische voetafdruk. Ook je steentje bijdragen? Dat kan al door de volgende simpele stappen te volgen.

Zakelijke energie vergelijken

Een van de meest gemakkelijke dingen die je kunt doen om energie te besparen is zakelijk energie vergelijken. Check ieder jaar de voorwaarden en prijzen van de verschillende aanbieders van zakelijke energie. Net als bij ‘gewone’ energie is het aanbod per jaar veranderlijk. Dat betekent dat je dit jaar misschien voordelig uit bent voor wat je verbruikt bij aanbieder x terwijl je verbruik volgend jaar meer passend is bij aanbieder y. Wist je dat je al binnen enkele klikken op de knop een overzicht hebt van aanbieders van zakelijke energie? Energie-zakelijk.nl is zo’n handige website waarop je snel kunt vergelijken. Neem er vooral even de tijd voor om te vergelijken; je zult jezelf uiteindelijk dankbaar zijn wanneer je merkt dat het je enkele tientjes tot zelfs honderden euro’s per jaar oplevert.

Krijg inzicht in energieslurpers

Daarnaast is het van groot belang om inzicht te krijgen in de echte energieslurpers. Waar maak je de meeste kosten en welke apparaten verbruiken de meeste energie? Om dit te weten te komen, is het aan te raden om een zogeheten slimme meter in te schakelen. Het fijne van een slimme meter is dat zo’n apparaat van een afstand kan ‘zien’ welke apparaten hoeveel energie verbruiken. Hierbij heb je overal inzicht in je gegevens via een applicatie op je smartphone of tablet. De slimme meter is namelijk via internet verbonden en de gegevens kunnen aan de hand daarvan overal worden bekeken. Daarop kun jij als ondernemer weer anticiperen: zuiniger omgaan met apparaten die veel verbruiken of zelfs het afschaffen van bepaalde onderdelen wanneer dat kan. Extra voordeel: met een slimme meter hoef je nooit meer je meterstanden op te meten. Dat wordt namelijk automatisch bijgehouden, ideaal!

Duurzame innovatie binnen je bedrijf

Tot slot is het interessant om eens te kijken naar duurzame stappen die je binnen je bedrijf kunt nemen om zo te besparen op energie. Investeer bijvoorbeeld in zonnepanelen om op die manier groene energie op te wekken. Omdat bedrijven door de Nederlandse overheid worden verplicht om duurzamer met energie om te gaan, zijn er verschillende subsidies te krijgen voor het overstappen op bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook kun je denken aan andere manieren van het duurzaam opwekken van energie, zoals met een waterpomp, zonneblokken of een windturbine. Bekijk zelf wat haalbaar is voor je bedrijf om op die manier uiteindelijk te kunnen besparen op zakelijke energie.

 

Categorieën: Kunst