zocultuur.nl

Waarom een dna-test laten uitvoeren en wat zijn de voordelen van zo een test?

DNA-testen worden om de meest uiteenlopende redenen uitgevoerd, zelfs op commerciële basis. Er worden nu zelfs meer en meer online dna-testen aangeboden. Waarom je laten testen en wat zijn de voor- en nadelen van een dna test?

DNA-test uit gezondheidsoverwegingen 

Een dna test wordt nog steeds vaak uit nieuwsgierigheid uitgevoerd. Dat onderzoek verloopt dan vaak via een online commercieel bedrijf waarvan de betrouwbaarheid vaak veel te wensen overlaat. De uitslag ervan brengt vaak meer onzekerheid dan voor de test. Het is in principe alleen bedoeld om je gezondheid te controleren. Bijvoorbeeld bij een erfelijke ziekte om te weten of je het aan je kind(eren) kunt doorgeven. Maar er zijn nog heel wat andere gezondheidsredenen om een DNA-test te overwegen:

Een dna-test moet altijd ernstig worden genomen. Bestaan ernstige redenen waarom je dit onderzoek zou overwegen? In vele gevallen stuurt je vertrouwde (huis)arts je in dat geval naar een erfelijkheidsarts. Hij of zij bespreekt zowel de voor- als de nadelen en de eventuele gevolgen van zo een test. Dit vertrouwelijk gesprek met deze arts kan je keuze voor een DNA- onderzoek vergemakkelijken.

Commerciële dna- testen zinvol?

Deze DNA- onderzoeken worden vooral de laatste jaren sterk gecommercialiseerd. Ze bieden alle mogelijke soorten dna-tests online aan. Dat varieert Van afkomst en vaderschapstests tot het verstrekken van adviezen over voeding, gezondheid en loopbaan op basis van je DNA- onderzoek. Commerciële DNA-tests zijn lang niet altijd even betrouwbaar. Overweeg je een DNA- onderzoek? Bespreek dit dan eerst met je huisarts. Heb je zo'n onderzoek nodig? Contacteer dan altijd een erfelijkheidsarts.

Exit mobile version