zocultuur.nl

Videokaarten als aandrijver van de elitaire game-cultuur

Videokaarten

Wat veelal vergeten wordt, is dat videogames ook cultuur zijn. Je zit misschien thuis als je aan het gamen bent, maar je draagt toch bij aan een globaal en maatschappelijk fenomeen. Want videogames worden over de hele wereld gespeeld, en mensen uit totaal andere landen kunnen via games goede vrienden worden. Wat wel opvallend is, is dat de videogame cultuur vrij elitair is. Voornamelijk op het gebied van videokaarten is deze groep mensen vocaal. Je hebt óf een goede videokaart en dan ben je onderdeel van de cultuur, óf je bent een prutser met een aardappel voor een computer en je hoort er niet bij. Er zit niks tussen in. Waarom is dat zo?

Er was vroeger geen keuze, nu wel

Toen videogames nog niet zo lang bestonden had iedereen dezelfde specificaties op zijn of haar computer. Er was gewoon niet zo veel keuze. Dat zorgde ervoor dat er maar een paar videokaarten waren die geïntegreerd waren met de PC. Een eigen PC bouwen was er nog niet bij. Dit is een hobby die pas later is opgekomen. Dit kiezen van je eigen videokaart heeft men de ruimte gegeven om ook daadwerkelijk een goede kaart te kiezen. En ruimte om te kiezen veroorzaakt een verdeling tussen mensen.

Mensen zijn traag als minderwaardig gaan zien

Wanneer een persoon een goede videokaart heeft, en iemand anders een minder goede, dan denkt de een ‘waarom ga je niet gewoon voor beter’? En dat laat ruimte voor menselijke interpretatie. Dat veroorzaakt elitairisme. Het geeft mensen het idee dat ze beter zijn dan anderen, omdat ze een betere videokaart hebben. Een beetje zoals rijden in een Porsche terwijl een ander een vijfdehands Fiatje heeft. Het is eigenlijk ook heel logisch.

Moderne videogames vereisen nu eenmaal krachtige videokaarten

Als laatste wil ik nog even aankaarten dat videokaarten op het moment nu eenmaal krachtig moeten zijn. Moderne games zijn een inslag op je PC, en al helemaal als je een beetje redelijke grafische instellingen wil. Het is dan ook niet gek dat je dan met een slechtere videokaart aan komt zetten, mensen dat niet begrijpen. Alleen kunnen andere gamers best bedenken dat niet iedereen het zo ruim heeft als zij om de nieuwste apparatuur aan te kunnen schaffen. Laten we hopen dat de game-cultuur zich in de toekomst minder concentreert op welke videokaarten of andere spullen je hebt, en meer op het samenzijn en samen leuke games spelen. Dat is pas echt cultuur. De videokaarten van Asus zijn zeer geschikt voor moderne videaogames.

Mobiele versie afsluiten