zocultuur.nl

DNA test afnemen om culturele achtergrond te ontdekken

DNA test

Persoonlijk ben ik gek op alles wat met cultuur te maken heeft. Ik vind het heerlijk om mezelf te verdiepen in de tradities en gebruiken van allerlei volkeren. Dat is echter niet de enige manier waarop ik graag met cultuur bezig ben. Afgelopen week heb ik de keuze gemaakt om een DNA test af te nemen om zo te ontdekken waar ikzelf eigenlijk vandaan kom. Met de huidige technologie kan je voor een leuk bedrag een DNA test bestellen. De resultaten van zo’n genealogische test brengt in kaart waar jij vandaan komt. Je kan dus met zo’n test ontdekken wat jouw persoonlijke culturele achtergrond is. Hoe gaaf is dat?

Zo werkt een genealogische DNA test

Wanneer je een DNA test online bestelt bij een betrouwbare verkoper, krijg je een leuk pakketje thuis gestuurd. Je krijgt namelijk een soort kit thuisgestuurd waarmee je eenvoudig DNA materiaal van jezelf kan verzamelen. Echt een kind zou dit nog kunnen doen. In het pakketje zit een soort wattenstaafje. Om je DNA materiaal goed te verzamelen, moet je een paar keer met dat staafje over de binnenkant van je wang. Vervolgens doe je de wattenstaaf met jouw DNA weer terug in het pakket en stuur je het op naar het laboratorium. Daar gaan ze aan de slag met de technische kant van de DNA test. In het lab wordt jouw DNA van de DNA test onder de loep genomen.

Hoe dit onderzoek gebeurt en waar ze op letten is compleet afhankelijk van het soort DNA test dat jij besteld heb. Zo kan je ervoor kiezen op alleen een DNA profiel op te laten stellen. Zelf had ik gekozen om de migratieroutes van mijn voorouders te ontdekken. Ik wilde natuurlijk meer weten over mijn culturele achtergrond. In het lab gaan ze dan vaststellen tot welke Haplogroep jij behoort. Met deze DNA test ontdek je allerlei interessante feiten over jouw eigen achtergrond. Neem maar van mij aan dat dat heel bijzonder is! Wanneer er een resultaat is gevonden, krijg je de uitslag thuisgestuurd. Zo makkelijk kan het zijn om meer  te weten te komen over jouw culturele achtergrond.

Verschillende soorten DNA testen

Zo’n test om je culturele roots te ontdekken is trouwens niet de enige DNA test die tegenwoordig verkrijgbaar is. Je kan ook een vaderschapstest, een broer-zus test en zelfs een moederschapstest afnemen. Ik heb zelf (gelukkig) geen ervaringen met die testen, dus helaas kan ik daar niet veel meer over zeggen. Wel kan ik zo’n genealogisch DNA test aanraden. Ik vond het ontzettend leuk om te ontdekken waar mijn roots allemaal liggen en hoe mijn voorouders uiteindelijk in Nederland terecht zijn gekomen.

Mobiele versie afsluiten